Hozzávalók:
50 dkg marhacsont,
8 dkg sárgarépa,
8 dkg gyökér,
5 dkg kelkáposzta,
5 dkg karalábé,
3 dkg zeller,
3 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 dkg só,
2 dl tejföl,
3 dkgfinomliszt,
4 dkg Héra főzőmargarin,
1/2 citrom,
1 csipetnyi tárkony
A gombóc hozzávalói:
10 dkg sertés picihús,
5 dkg marha picihús,
5 dkg füstölt kolbász,
5 dkg császárszalonna,
30 dkgburgonya,
1 dkg só,
1 db tojás,
csipetnyi őrölt bors
Megéri megnézni annak aki sportol,túrázik, fut, bicajozik stb.
Elkészítés:
A marhát leforrázzuk és hideg vízberakva, zöldségelve, tartalmas
csontlevest főzünk. A levest fűszerezzük sóval,ízesítjük őrölt borssal. A
Hérát felmelegítjük, hozzátesszük a lisztet, és világos rántást
készítünk, amelyet hideg vízzel kikeverünk. A húslevest szűrőn leszűrjük,
majd újra felforraljuk és besűrítjük a kikevert rántással. A
tejfölt kikeverjük egy kevés levessel, majd a leveshez adjuk, és
takaréklángon felforraljuk. A sertés és marha apróhúst, a kolbászt, a
szalonnát finom tárcsán ledaráljuk. A megtisztított burgonyát
lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és ahúshoz adjuk. A húst kevés sóval,
borssal fűszerezzük, tojást adva hozzá jólösszedolgozzuk. Ha nagyon
lágy, kevés lisztet adunk hozzá. Nedves kézzel aprógombócokat formázunk.
Ha a gombóc megfőtt, a levest ízlés szerint utánízesítjük,
tárkonylevelet szórunk bele, és citromlével savanykássá ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése