Bevezető

E blog létrehozásának az az apropója, hogy összegyűjtsem azokat az étel- és italrecepteket, valamint a hozzájuk kapcsolódó eseményeket és történeteket, melyek a Felvidéken keletkeztek. Vidékünkön, kétségtelenül a tradicionális magyar konyha a domináns, de ahogy nyelvhasználatunkba, úgy a étkezési szokásainkba is beépültek szláv, azaz cseh és szlovák elemek. Ez a fúzió olyan multikulturális közeget eredményezett, amely a Felvidék sajátossága.
Tisztelt Látogatóm! Ne habozz, és küldd el azokat a receptjeidet, ha lehet fotóval ( bár ez nem feltétel ), melyekről úgy gondolod, hogy a vidéketek sajátossága. Amennyiben létezik rendezvény, amely a főzéssel kapcsolatos, add tovább az infót. Az ételekhez, italokhoz fűződő történeteket is szívesen fogadom. Jó lesz azokat egy csokorban látni, olvasni.

Magamról

Saját fotó
A konyha és a történetek megszállottja.

2011. 03. 24.

Bevezető

E blog létrehozásának az az apropója, hogy összegyűjtsem azokat az étel- és italrecepteket, valamint a hozzájuk kapcsolódó eseményeket és történeteket, melyek a Felvidéken keletkeztek. Vidékünkön, kétségtelenül a tradicionális magyar konyha a domináns, de ahogy nyelvhasználatunkba, úgy a étkezési szokásainkba is beépültek szláv, azaz cseh és szlovák elemek. Ez a fúzió olyan multikulturális közeget eredményezett, amely a Felvidék sajátossága.
Tisztelt Látogatóm! Ne habozz, és küldd el azokat a receptjeidet, ha lehet fotóval ( bár ez nem feltétel ), melyekről úgy gondolod, hogy a vidéketek sajátossága. Amennyiben létezik rendezvény, amely a főzéssel kapcsolatos, add tovább az infót. Az ételekhez, italokhoz fűződő történeteket is szívesen fogadom. Jó lesz azokat egy csokorban látni, olvasni.

NakupniCentrum.cz

FELVIDÉKI GOMBÓCLEVES

Felvidéki pikáns gombócleves


Hozzávalók:
50 dkg marhacsont,
8 dkg sárgarépa,
8 dkg gyökér,
5 dkg kelkáposzta,
5 dkg karalábé,
3 dkg zeller,
3 dkg vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 dkg só,
2 dl tejföl,
3 dkgfinomliszt,
4 dkg Héra főzőmargarin,
1/2 citrom,
1 csipetnyi tárkony
A gombóc hozzávalói:
10 dkg sertés picihús,
5 dkg marha picihús,
5 dkg füstölt kolbász,
5 dkg császárszalonna,
30 dkgburgonya,
1 dkg só,
1 db tojás,
csipetnyi őrölt bors

Megéri megnézni annak aki sportol,túrázik, fut, bicajozik stb.
OutdoorZone468x60

Elkészítés: 
A marhát leforrázzuk és hideg vízberakva, zöldségelve, tartalmas
csontlevest főzünk. A levest fűszerezzük sóval,ízesítjük őrölt borssal. A
Hérát felmelegítjük, hozzátesszük a lisztet, és világos rántást
készítünk, amelyet hideg vízzel kikeverünk. A húslevest szűrőn leszűrjük,
majd újra felforraljuk és besűrítjük a kikevert rántással. A
tejfölt kikeverjük egy kevés levessel, majd a leveshez adjuk, és
takaréklángon felforraljuk. A sertés és marha apróhúst, a kolbászt, a
szalonnát finom tárcsán ledaráljuk. A megtisztított burgonyát
lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és ahúshoz adjuk. A húst kevés sóval,
borssal fűszerezzük, tojást adva hozzá jólösszedolgozzuk. Ha nagyon
lágy, kevés lisztet adunk hozzá. Nedves kézzel aprógombócokat formázunk.
Ha a gombóc megfőtt, a levest ízlés szerint utánízesítjük,
tárkonylevelet szórunk bele, és citromlével savanykássá ízesítjük.

Sztrapacska

Sztrapacska

A sztrapacskának megannyi változata van, melyek közül a kapros és a káposztás emelendő ki. A krumplis sztrapacska érdekessége, hogy benne krumpli van krumplival (és persze hagymával, káposztával meg jóféle pörccel), ám ennek dacára nagyszerű. Fejtegetésünket zárja a káposztás sztrapacska receptje:
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg burgonya,
20 dkg finomliszt,
25 dkg rétesliszt,
35 dkg savanyú káposzta,
15 dkg szalonna,
só, fehérbors, olaj a sütéshez.

JÖN A NYÁR, VALAHOVÁ MENNI KELL!



Ez egy tuti tipp !

A burgonyához hozzáadjuk a tojást, kevés sót, kevés fehér borsot, a finomlisztet és a réteslisztet, és kidolgozzuk. Az így elkészített tésztából juhtúrós, vagy más galuskát is készíthetünk. A tészta ne legyen túl sűrű, de túl lágy sem. Akkor jó, ha a fakanál megáll benne. Ezután kockára vágjuk a szalonnát (lehet zsírosabb is, hogy jól csússzon a galuska) és a káposztát.
Második lépésként forró serpenyőben a szalonnát zsírjára sütjük, pirítjuk, keverjük. Ha kész, félretesszük a felét. A serpenyőben maradt szalonnához hozzáadjuk a felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, vizet vagy erőlevest öntünk alá, és lefedve pároljuk. Míg a káposzta párolódik, egy fazékban sós vizet forralunk és beleszaggatjuk a galuskát. Egy-két percig főzzük a tésztát, míg a galuskák fel nem jönnek a víz tetejére. Ha a galuska megfőtt, vigyázva kiszedjük, és a káposztára borítjuk. Az egészet átkeverjük, jól átpirítjuk, és ha kell, fűszerezzük. Tálalásnál megszórjuk a maradék szalonnával. Ezt a galuskát kiegészíthetjük juhtúróval, hússal, füstölt hússal, túróval.
Inni általában aludttejet vagy írót szoktak hozzá. Személyes tapasztalatom szerint jól csúszik rá a sör is.

JÖN A NYÁR, VALAHOVÁ MENNI KELL!



Ez egy tuti tipp !