Sztrapacska
A sztrapacskának megannyi változata van, melyek közül a kapros és a káposztás emelendő ki. A krumplis sztrapacska érdekessége, hogy benne krumpli van krumplival (és persze hagymával, káposztával meg jóféle pörccel), ám ennek dacára nagyszerű. Fejtegetésünket zárja a káposztás sztrapacska receptje:
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg burgonya,
20 dkg finomliszt,
25 dkg rétesliszt,
35 dkg savanyú káposzta,
15 dkg szalonna,
só, fehérbors, olaj a sütéshez.
JÖN A NYÁR, VALAHOVÁ MENNI KELL!
Ez egy tuti tipp !
A burgonyához hozzáadjuk a tojást, kevés sót, kevés fehér borsot, a finomlisztet és a réteslisztet, és kidolgozzuk. Az így elkészített tésztából juhtúrós, vagy más galuskát is készíthetünk. A tészta ne legyen túl sűrű, de túl lágy sem. Akkor jó, ha a fakanál megáll benne. Ezután kockára vágjuk a szalonnát (lehet zsírosabb is, hogy jól csússzon a galuska) és a káposztát.
Második lépésként forró serpenyőben a szalonnát zsírjára sütjük, pirítjuk, keverjük. Ha kész, félretesszük a felét. A serpenyőben maradt szalonnához hozzáadjuk a felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, vizet vagy erőlevest öntünk alá, és lefedve pároljuk. Míg a káposzta párolódik, egy fazékban sós vizet forralunk és beleszaggatjuk a galuskát. Egy-két percig főzzük a tésztát, míg a galuskák fel nem jönnek a víz tetejére. Ha a galuska megfőtt, vigyázva kiszedjük, és a káposztára borítjuk. Az egészet átkeverjük, jól átpirítjuk, és ha kell, fűszerezzük. Tálalásnál megszórjuk a maradék szalonnával. Ezt a galuskát kiegészíthetjük juhtúróval, hússal, füstölt hússal, túróval.
Inni általában aludttejet vagy írót szoktak hozzá. Személyes tapasztalatom szerint jól csúszik rá a sör is.
Második lépésként forró serpenyőben a szalonnát zsírjára sütjük, pirítjuk, keverjük. Ha kész, félretesszük a felét. A serpenyőben maradt szalonnához hozzáadjuk a felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, vizet vagy erőlevest öntünk alá, és lefedve pároljuk. Míg a káposzta párolódik, egy fazékban sós vizet forralunk és beleszaggatjuk a galuskát. Egy-két percig főzzük a tésztát, míg a galuskák fel nem jönnek a víz tetejére. Ha a galuska megfőtt, vigyázva kiszedjük, és a káposztára borítjuk. Az egészet átkeverjük, jól átpirítjuk, és ha kell, fűszerezzük. Tálalásnál megszórjuk a maradék szalonnával. Ezt a galuskát kiegészíthetjük juhtúróval, hússal, füstölt hússal, túróval.
Inni általában aludttejet vagy írót szoktak hozzá. Személyes tapasztalatom szerint jól csúszik rá a sör is.
JÖN A NYÁR, VALAHOVÁ MENNI KELL!
Ez egy tuti tipp !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése