Bevezető

E blog létrehozásának az az apropója, hogy összegyűjtsem azokat az étel- és italrecepteket, valamint a hozzájuk kapcsolódó eseményeket és történeteket, melyek a Felvidéken keletkeztek. Vidékünkön, kétségtelenül a tradicionális magyar konyha a domináns, de ahogy nyelvhasználatunkba, úgy a étkezési szokásainkba is beépültek szláv, azaz cseh és szlovák elemek. Ez a fúzió olyan multikulturális közeget eredményezett, amely a Felvidék sajátossága.
Tisztelt Látogatóm! Ne habozz, és küldd el azokat a receptjeidet, ha lehet fotóval ( bár ez nem feltétel ), melyekről úgy gondolod, hogy a vidéketek sajátossága. Amennyiben létezik rendezvény, amely a főzéssel kapcsolatos, add tovább az infót. Az ételekhez, italokhoz fűződő történeteket is szívesen fogadom. Jó lesz azokat egy csokorban látni, olvasni.

Magamról

Saját fotó
A konyha és a történetek megszállottja.

2011. 03. 27.

Leöntött

NakupniCentrum.cz

Jellemzően Ipolyszalkai, nagyon gyorsan elkészíthető étel.

Hozzávalók:
Személyenként: 1 szelet kb. 0,5 cm vastag réteges házisonka, és 2 db. kb. 10 cm-es házikolbász,
                        2 dcl paradicsomlé, olaj vagy zsír, 1 csapott ek. cukor.
Elkészítés:
A sonkaszeleteket cca. 5 cm-es szeletekre vágjuk és a kolbászokkal együtt olajon, vagy zsíron megpírítjuk. Mikor megpirult, felöntjük paradicsomlével, és puhára pároljuk benne a húsokat. Különösebb fűszerezést nem igényel, mivel a sonka eléggé sós, a kolbász pedig fűszeres. Csupán a paradicsom savasságát kompenzálhatjuk egy kis cukorral. Ez az étel nem a kíméletességéről híres, úgyhogy a gyomornak van mit csinálnia utána. Friss kenyérrel az igazi és olyan időszakban ajánlott a fogysztása, amikor van lehetőség az emésztést támogatni némi vörösborral és kb. egy óra kiadós sziesztával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése