Bevezető

E blog létrehozásának az az apropója, hogy összegyűjtsem azokat az étel- és italrecepteket, valamint a hozzájuk kapcsolódó eseményeket és történeteket, melyek a Felvidéken keletkeztek. Vidékünkön, kétségtelenül a tradicionális magyar konyha a domináns, de ahogy nyelvhasználatunkba, úgy a étkezési szokásainkba is beépültek szláv, azaz cseh és szlovák elemek. Ez a fúzió olyan multikulturális közeget eredményezett, amely a Felvidék sajátossága.
Tisztelt Látogatóm! Ne habozz, és küldd el azokat a receptjeidet, ha lehet fotóval ( bár ez nem feltétel ), melyekről úgy gondolod, hogy a vidéketek sajátossága. Amennyiben létezik rendezvény, amely a főzéssel kapcsolatos, add tovább az infót. Az ételekhez, italokhoz fűződő történeteket is szívesen fogadom. Jó lesz azokat egy csokorban látni, olvasni.

Magamról

Saját fotó
A konyha és a történetek megszállottja.

2011. 03. 30.

MÁKOS LEPÉNY

Egy felvidéki, hagyományos recept alapján készült ez a mákos-lekváros lepény recept. Ebből az adagból két tepsi lesz, és vigyázat, nem lehet abbahagyni. A receptet Frigyik Krisztina küldte a 2010.-es nagy, kelt tésztás receptversenyre.

JÖN A NYÁR, VALAHOVÁ MENNI KELL!



Ez egy tuti tipp !

Mákos-lekváros lepény recept
Hozzávalók (2 lepényhez):  40 dkg tönköly fehér liszt, 10 dkg rétes liszt, 2 dl tej, 1 dl kaukázusi kefir, 2 tojás sárgája, 2,5 dkg élesztő, 2 púpos ek libazsír, 2 ek méz, csipetnyi só
Továbbá a töltelékhez: 1 kis üveg (30 dkg) savanyú ízű házi lekvár (lehet cukor nélkül eltett szilvalekvár, illetve ribizli, vagy egres lekvár), 10-15 dkg darált mák, ízlés szerint porcukorral keverve, kb. 5 dkg vaj

A tészta hozzávalókat dagasztógépben, vagy kézzel jól kidolgozzuk, 1-1,5 órán keresztül kelesztjük.
A megkelt tésztát kettéosztjuk, és lisztezett deszkán 2 közepes tepsi méretű (az én tepsim 23X35 cm-es) lepényt nyújtunk belőle.
Az így kapott tésztákat a tepsikbe rakjuk, és kezünkkel nyomkodva a tepsi méretéhez igazítjuk, úgy, hogy körben kisebb peremet képezzen a tészta.
Ezután villával megszurkáljuk, lekvárral gazdagon megkenjük, és a porcukorral összekevert, darált mákkal egyenletesen megszórjuk az egészet.
A tetejére vékony vajszeleteket vágunk, és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30 percig sütjük.
Amikor a lepény széle szép barnára sült, és a lekvár összesült a mákkal, akkor készült el a süteményünk. Frissen a legfinomabb!

JÖN A NYÁR, VALAHOVÁ MENNI KELL!



Ez egy tuti tipp !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése